Vegetariánství není jen o stylu stravování, tedy pokud vyřadíte ze své stravy maso, pak se automaticky nestáváte vegetariány, protože vegetariánství má často duchovní, morální a etické pozadí. Ovšem dodržování striktního stravování má v této oblasti celkem podstatnou váhu.
Obecně můžeme vegetariánství rozdělit na tři podskupiny, a to na vegetariány nejzatvrzelejší, lakto-vegetariány a ovo-lakto-vegetariány.
Nejzatvrzelejší vegetariáni odmítají jakoukoliv živočišnou potravu a tím se jejich jídelníček skládá z čistě rostlinných potravin. Oproti tomu lakto-vegetariáni jedí kromě rostlinných potravin také mléko a všechny mléčné výrobky. Ovo-lakto-vegetariáni se stravují stejně, jako lakto-vegetariáni, ovšem navíc jedí vajíčka.
Vědci prokázali, že u těch, co se stali vegetariány, klesla hladina cholesterolu v krvi a dále zůstávala na hranici, která byla nižší, než u zbytku normálně se stravovací populace. Také těmto lidem klesá krevní tlak, a proto je tento druh stravování doporučován pacientům, kteří trpí dnou, což se projevuje ustavičným bolením prstu u nohy, ve výjimečných případech také u ruky. Dna je vlastně reflexí pro špatnou látkovou výměnu v těle pacienta. Konzumací masa se tato nemoc více a více zhoršuje, což může být nebezpečné pro lidský organismus.
Nezapomeňte, že pokud odeberete z jídelníčku maso, pak musíte nahradit vitamíny obsažené v něm jinou cestou, například pomocí medikamentů. Jedná se hlavně o železo, vápník a vitamín B12!
Vegetariáni nejsou zrůdní lidé, kteří odmítají jíst maso. Jedná se o lidi, kteří buďto musí, nebo z vlastní vůle chtějí změnit svůj životní styl. Všeho moc škodí, a proto úplná nekonzumace masa může způsobit zdravotní komplikace, ale nadbytečná konzumace může vyvolat rakovinu tlustého střeva, žaludku, cukrovku, ale také například dnu. Proto si dávejte pozor, na to co jíte. Člověk byl stvořen k tomu, aby konzumoval pestrou stravu a dle toho se řiďte.