Tuky nemůžeme obecně zatracovat, protože tato “potravina“ je pro tělo důležitá. Měly by se však racionálně zapojit do naší stravy, tedy nemůžeme je přílišně konzumovat, protože by to bylo opět špatně.
1 g tuku dodává tělu 9,3 kcal, nebo chcete-li 38 kJ. Všeobecně rozlišujeme živočišné a rostlinné tuky, nebo podle konsistence za pokojové teploty na tuhé, polotuhé a tekuté tuky. Bod tání tuků se rozhodujícím způsobem podílí na jejich stravitelnosti v těle. Čím tedy tuk dříve taje ve vnějším prostředí, tím bude pro tělo snadnější ho zpracovat, či případně spálit.
Všechny tuky se skládají z glycerolu a různých mastných kyselin, kdy rozeznáváme tuky nasycené a nenasycené, anebo vícenásobně nenasycené mastné kyseliny. Pro lidský organismus jsou důležité především poslední z výše uvedených kyselin. Vyskytují se hlavně v rostlinných olejích. Doporučuje se především lněný olej, slunečnicový, sójový, nebo olej z kukuřičných klíčků, protože mají mnoho nenasycených mastných kyselin.
Když mluvíme o tucích, musíme také mluvit o cholesterolu. Vyskytuje se v živočišných tucích a je potřebný pro tvorbu hormonů a žluči. Velmi vysoká hladina cholesterolu v krvi způsobuje kornatění tepen, což je rozhodně špatně, a proto je potřeba cholesterolu v krvi mít přiměřeně, tedy ani málo a ani moc. Nejvíce cholesterolu je v živočišných tucích a jejich příjem bychom měli z dobrých důvodů omezit. Jinak vám hrozí výše zmíněná nemoc!