Vitamíny jsou pro člověka životně důležité. Protože tělo samo není schopné je vyrábět, musí je přijímat v potravě. Vitamíny nám žádnou energii nedodávají, působí však v podstatné míře jako účinné a regulující látky při látkové výměně. Při nedostatečném zásobování těla vitamíny se projevuje jejich nedostatek a v důsledku toho vznikají různé choroby. Známe vitamíny rozpustné ve vodě (vitamíny B a vitamín C) a rozpustné v tucích (vitamíny A,D,E,K).
Obsah vitamínů v potravinách můžeme ovlivnit způsobem přípravy. V syrových nezpracovaných potravinách je nejvyšší obsah vitamínů. Proto se ovoce a zelenina mají konzumovat pokud možno v syrovém stavu, nebo upravovat co nejšetrněji a bez velkého množství vody, anebo v kysané formě. U jídel z obilnin je potřebné pokud možno použít celého zrna.Také čerstvé mléko a mléčné výrobky jsou důležitými dodavateli vitamínů. Konzervám se vyhýbejte, tedy konzervačním látkám, které obsahují trvanlivé potraviny.
Vitamíny najdeme dokonce i v pivu a vínu. Například pivo obsahuje vitamín B, který odpuzuje klíšťata, protože redukuje pocení. Víno je zdravé jak červené, tak bílé. Říká se, že po červeném víně sílí červené krvinky a po bílém bílé. Není sice tento fakt podložen opravdovými vědeckými výzkumy, ale proč nebýt chvíli bez vědy a věřit něčemu, co možná není pravda?!
Rozhodně přijímejte vitamíny, protože to vašemu tělu prospěje!