Vegetariánství a vliv na zdraví člověka

Vegetariány vedou k odmítání živočišných produktů různé
důvody. Jedním z nich je přesvědčení, dalším etika, jiným zase náboženství.
Mnozí z nich zarytě tvrdí, že žijí zdravým životním stylem. Je to ale pravda?

V České republice je podle výzkumů kolem 2% vegetariánů, což
je asi 200 000 lidí. Pro srovnání, v Německu je to kolem 8%. Faktem též je, že
v ČR přibývá stále více vegetariánských restaurací a vegetariánská
kuchyně se stává obecně oblíbenější.

Lidi, kteří omezili nebo úplně přestali jíst živočišné
produkty pak tvrdili, že se cítí lépe, že se jejich zdravotní stav zlepšil
a nemají např. potíže s trávením. Nesporným faktem je, že vegetariány mnohem
méně postihují infarkty a potíže se srdcem. Díky přísunu vlákniny a
živočišných tuků nemívají v takovém množství rakovinu tlustého střeva a
konečníku. Mimo to i zhoubné nádory u vegetariánů nebývají tolik časté a netrpí
tolik obezitou. Z těchto hledisek se zdá, že vegetariánství lidskému zdraví
prospívá, ale…

Bezmasé pokrmy nemusí být nutně zdravé!

Je otázkou, zda všechny výše popsané přednosti a výhody
vegetariánství, můžete připsat odmítání masa? Odpověď asi není jednoznačná, ale
lze říci, že ne. Vegetariánství totiž úzce souvisí s celkovým životním
stylem
, který je zkrátka zdravější. Vegetariáni obvykle vyznávají filozofii,
která je bližší přírodě, sestavují si zdravý jídelníček, obvykle jsou nekuřáci
nebo abstinenti, chodí na procházky apod. Lidi, kteří konzumují maso se
na druhé straně vystavují jeho nezdravé úpravě smažením či konzumaci
uzenin atd. Platí také to, že jídlo připravované při vysokých teplotách může
být nezdravé, což obzvláště platí pro maso. Při takovéto úpravě se uvolňují
oxidanty
, z nich 1/10 naše tělo vstřebává.

Z výše popsaných fakt rozhodně nelze vyvodit závěr, že
pokud nebudete jíst maso, budete zdravější! Vegetariánství totiž
doprovází další skutečnosti, které mají vliv na zdraví člověka.

To, že ze svého jídelníčku zcela odstraníte maso s sebou může
přinést řadu negativ. Vegetariáni, kteří se neobeznámí s výživovou
hodnotou potravin, se vystavují zdravotním potížím. Je totiž pro lidské tělo
důležité nahradit maso, které obsahuje proteiny, jiným produktem, který
proteiny a vitamíny obsažené v masu také obsahuje.

Riziko nedostatku proteinů

Živočišné produkty jsou zdrojem proteinů. Jedná se o ryby,
maso, bílek či mléčné výrobky
. Z biologického hlediska jsou velmi hodnotné,
jelikož obsahují všech devět základních aminokyselin.

Zdroji proteinů jsou také rostlinné produkty, jako
např. semena, luštěniny, zrní nebo ořechy. Ve srovnání s masem ale
rostlinné produkty neobsahují potřebné množství jedné či více základních
aminokyselin. Z biologického hlediska jsou jakýmsi polotovarem, takže nejsou
schopny zaručit příjem základních aminokyselin
. Pokud je ale konzumujeme ve
správném množství a ve vhodné kombinaci, mohou alespoň vytvořit
jistou náhradu základních aminokyselin za plnohodnotné proteiny, obsažené v
živočišných zdrojích.

Následek takto nevyvážené stravy je pak nedostatek základních
aminokyselin. Ty tělo ale potřebuje, a tak se je snaží získat požíráním sebe sama,
což vede až k proteino-energetické podvýživě. Příznaky jsou ztráta váhy,
podvýživa nebo snížená imunita.

Další rizika vegetariánství

Mezi další rizika vegetariánství patří např. nedostatek železa
a zinku
, vitamínu A, D a B12, nedostatek tukových kyselin
atd. Pokud nadměrně konzumujete uhlovodany, můžete mít problémy s
obezitou, dostat cukrovku, mohou vás postihnout problémy se srdcem a v krajních
případech tento problém vede i k rakovině.

Závěrem lze říci, že vegetariánství coby přesvědčení, může
znamenat zdravý životní styl
a obecně může být zdraví prospěšné,
ovšem pouze při dodržování určitých zásad a nahrazování vitamínů,
obsažených v živočišných produktech, jinými produkty s obsahem těchto vitamínů.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *